П’ять рецептів найсмачнішої куті для Святвечора

Кутя – центральна страва святкового столу на Святвечір 6-го січня та Щедрий вечір, який святкують 13-го січня. Приготувати кутю – просто, якщо знати деякі секрети.

Український контент зібрав найкращі рецепти для приготування дійсно смачної страви!

Традиційна кутя

На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру.

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.


Старовинний рецепт

Пшениця неочищена – 2 склянки, вода – 1,5 л, мак – 1 склянка, мед – 2 столові ложки, подрібнені волоські горіхи – пригоршня.

Очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще – ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак до виділення молочка. Додаємо до маку мед. З з’єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими горіхами.


Кутя «Панська»

500 г пшениці, 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку.

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води. Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.


Кутя перлова

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки ізюму, мед і цукор за смаком.

Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м’ясорубку. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на Різдво можна подавати з вершками чи молоком.


Кутя з рису 

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком.

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Підпишись на УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕНТ тут:
Facebook
Twitter
Instagram
2018-01-03T20:58:35+02:00 3 Січня, 2018|Історія, Новини, Різдво|Коментарі Вимкнено до П’ять рецептів найсмачнішої куті для Святвечора