Книга, що стверджує життя… Що радить читати ВВС?

«Усе буде Париж!» – книга з такою назвою увійшла до Довгого списку в номінації «Книга року ВВС-2022». Авторка роману, який відкриває список із 14 видань, – Анна Бугаєва. Видала книгу команда проєкту «Читай українською».  

Це справжній успіх, хоча шлях до нього почався трохи раніше – важкої весни 2022 року. Тоді, коли попри воєнний стан в Україні, видавництво знайшло сили і ресурси показати роман світу.

Чітко пам’ятаю, як ще 23-го лютого ми планували “здати книгу в друк завтра-післязавтра”. Та на ранок було не до того, – пригадує співавторка проєкту «Читай українською» Неля Раіна. – Пишаюся, що потім, у березні, знайшли у собі сили відновити роботу, хоча всі опинилися по різних країнах та містах, а практично готовий макет було втрачено. І це була найменш болюча втрата насправді. “Усе лишилось вдома. Але я більше не маю дому…”, – ці слова нашої верстальниці Олени з Ізюму боліли по-справжньому. Бо не все можна відновити так само легко, як макет…

Відновлений макет після друку магічним чином почав сприяти відновленню сил українців в умовах війни. Вони несміливо починали розгортати сторінки книги, яка зовсім не про війну, а навпаки – про життя… На думці було тільки «все буде Україна», але разом з тим рядки із книги «Все буде Париж!» повертали до мрій і бажання жити. 

«Я дуже люблю читати, але з 24 лютого не прочитала жодної книги… Жодної. До цієї книги. Її я проковтнула за добу», – відгукується про книгу читачка Олена Козаченко. 

Інша читачка Марі Вощенко ніби додає: 

«Усе буде Париж!» – моя перша книга після синдрому нечитання, на який страждають нині всі книгомани». 

Успіх приходив із кожним новим позитивним відгуком. Хоча ні, він, певно, почав приходити ще раніше: коли роман переміг у конкурсі рукописів «Читай українською» – серед десятків інших претендентів. І саме завдяки цьому книга була віддрукована і її змогли оцінити читачі.

Хоча, мабуть, теж не так. Успіх почав відчиняти двері тоді, коли авторка Анна Бугаєва складала слова у рядки. І так легко і невимушено, ніби гуляючи Парижем, чіпляла майбутнього читача очевидними, але так майстерно поданими істинами.

Бо вам точно хоч раз спадало на думку таке:

  • «Дивна річ, кого не спитай – у всіх проблеми, нереалізовані бажання. Незалежно від рівня доходів, місця в соціальній ієрархії. Один їздить потягом до Житомира і вважає себе нещасним. А інший – літає першим класом до Парижа і теж не дуже задоволений життям.»

І ви, певно, часом помічали таке:

  • «Ось так подивишся на людину – вона наче жива. А всередині все давно вигоріло.»

А ще, можливо, чули таке:

  • «У тебе все не так, як у людей». Така коротка фраза – і таке серйозне звинувачення.»

Так, це цитати книги,  і вони, звісно, дуже близькі нам – навіть ближчі, ніж мрія чи Париж. Якщо взяти книжку до рук і довго вдивлятися в чорно-сонячні ілюстрації, можна відчути запах ранкової кави з круасанами…  Це саме та магія, яка веде до успіху. І до списку кращих книг ВВС, звісно.

Придбати книгу можна на сайті видавців ТУТ

 

Підпишись на УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕНТ тут:
Facebook
Twitter
Instagram
2022-11-04T12:50:39+02:00 4 Листопада, 2022|Без категорії, Новини|Коментарі Вимкнено до Книга, що стверджує життя… Що радить читати ВВС?